Onze houtsoorten

Douglas

Douglashout is een van de populairste houtsoorten! Het hout is goed te verwerken in onze beste producten.

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Eigenschappen Douglas

Uitstraling

In ons assortiment treft u veel Douglas hout aan. Het is zeer geliefd vanwege de warme uitstraling en het rustieke karakter. Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjebruin. Douglas kan in vrijwel elk formaat en elke vorm gezaagd worden. Wanneer Douglas onbehandeld blijft zal de kleur veranderen, met een grijze tint als resultaat.

Duurzaamheid

Douglas hout gaat zonder behandeling ongeveer 10-15 jaar mee. Het kan zonder behandeling worden gebruikt maar naar wens ook worden geïmpregneerd of gespoten.

Specificaties

Duurzaamheid 

Prijsklasse 

Sterkteklasse

Kleur 

Draad

Botanische naam

Familie 

Klasse II

€ €

C18 en C22

Geelrood tot geelbruin met roze gloed

Recht, soms ook spiraalgroei en glovende draad

Pseudotsuga menziesii 

Pinaceae

Douglas hout buitenverblijf showmodel Experience center Hardinxveld-Giessendam

Toepassing

Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, veranda’s, overkappingen, gevelbekleding, schuttingen en buitenkeukens. Douglashout is natuurlijk gedroogd en wordt in Nederland geproduceerd. Je kunt kiezen voor verschillende oppervlakte afwerkingen zoals fijn bezaagd en geschaafd. Bij vlonderplanken kan er gekozen worden uit het profiel groef/glad en groef/ribbel.

Verduurzaming

Om vergrijzing te voorkomen, kan het hout behandeld worden met UV Beschermingsolie, beits of andere middelen. Zo blijft de roze-achtige kleur behouden en is het materiaal beschermd tegen vergrijzen.

Verwerking

Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Scheuren in hout

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Meer over scheuren ›
Douglas hout vergrijzing

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Wat je nog meer moet weten voor je koopt ›
Hout vergrijzing

Vergrijzing

Onbehandeld word Douglas als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

Meer over vergrijzing ›
Scheuren in hout

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Meer over schimmel ›
Bekijk hier het gehele Douglas assortiment