Onze houtsoorten

Grenen

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Uitstraling

Grenen is een voordelig houtsoort die veel wordt toegepast. Het hout heeft een klassieke uitstraling en is bruingeel van kleur. De houtsoort is relatief zacht en daarmee makkelijk te verwerken. Zachtheid zegt echter weinig over de sterkte van het hout, deze is namelijk erg hoog. Om deze redenen is Grenen een van onze meest gebruikte houtsoorten.

Duurzaamheid

De levensduur van Grenen hout is minder lang dan het veel duurdere hardhout, maar met de juiste kwaliteit kan er geruime tijd van genoten worden. De verwachte levensduur onbehandeld is namelijk 5 tot 10 jaar. Wanneer je Grenen hout geïmpregneerd is, kan het echter 10 tot 15 jaar meegaan.

Specificaties

Duurzaamheid 

Prijsklasse 

Sterkteklasse

Kleur 

Draad

Botanische naam

Familie

Klasse II

€ €

C18 en C22

Bruingeel

Recht

Pinus sylvestris 

Pinaceae

Sfeerfoto Grenen schutting
Scheuren in hout

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.
Meer over scheuren ›
Grenen hout houtrot

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Wat je nog meer moet weten voor je koopt ›
Grenen vergrijzing erosie

Vergrijzing

Onbehandeld word Grenen als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.
Meer over vergrijzing ›
Scheuren in hout

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.
Meer over schimmel ›
Bekijk hier het gehele Grenen assortiment