Onze behandelingen

Geimpregneerd

Impregneren is een begrip dat veel gebruikt wordt binnen de houtwereld. Het is een zeer effectieve manier van verduurzamen en brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. 

hello banner background image

Alles over
impregneren

Eigenschappen

Bij een impregnatie wordt het hout duurzamer gemaakt met behulp van schimmel- en insectenwerende stoffen die in het hout doordringen. Het middel krijgt tijdens het impregneren de kans om tot de kern van het hout door te dringen. Het hout beschikt nadien over een waterafstotende laag, waardoor het uiteindelijk veel langer meegaat! 

Het proces

Impregneren is een ruim begrip, het echte effect is afhankelijk van het middel waarmee geïmpregneerd wordt. Er zijn twee verschillende manieren waarop hout geïmpregneerd kan worden:

Impregneren onder druk

Bij het impregneren onder druk wordt het houtpakket in een grote ketel geplaatst. Deze ketel wordt volledig vacuüm getrokken, dit zorgt ervoor dat alle lucht uit het hout verdwijnt. Nadat de lucht weg is, wordt deze gevuld met impregneermiddel en wordt er vervolgens druk op gezet. Het middel wordt stevig in het hout gedrukt, dit heeft als gevolg dat de druk in de ketel minder wordt. Wanneer de waarde van de druk zak, slaat de pomp aan en wordt de druk opgevoerd. Dit proces herhaalt zich tot het moment dat de druk niet meer zakt. Zodra dit punt is bereikt, heeft het hout de maximale hoeveelheid impregneermiddel opgenomen.

Zelf impregneren

Hout is ook zelf te impregneren, dit is echter wel een zeer tijdrovende activiteit. Dit is dus iets om vooraf rekening mee te houden. In ons assortiment vindt u een aantal verschillende soorten middelen ter impregnatie van uw hout, zoals Impraline Pre-Activ. Deze middelen geven uw hout een bescherming tegen schimmels en houtrot. Het genoemde middel kunt u aanbrengen voor de verwerking van het hout, om het vervolgens na de droging nog een beits aan te brengen. Indien het hout verwerkt is, is het aan te raden om het nogmaals te behandelen met een beits. Zelf impregneren is niet zo effectief als impregneren onder druk. De levensduur zal dus niet van dezelfde lengte zijn.

Toepassingen

Geïmpregneerd is niet alleen voor tuinhuizen geschikt, maar voor al het hout dat buiten toegepast wordt en dus wordt blootgesteld aan weersinvloeden.

thumb_up

  • Lange duurzaamheid wordt gerealiseerd
  • Maximale hoeveelheid impregneermiddel wordt opgenomen
  • Onder druk geïmpregneerd heeft geen verdere behandeling nodig

thumb_down

  • Beits is benodigd bij zelf geïmpregneerd hout