close
Onze projecten

Laat je inspireren door de projecten die we hebben gerealiseerd. 

Bekijk projecten
Locaties
  • Winkel (NH)
  • Gouda
  • Utrecht
  • Hardinxveld (Experience Center)
  • Oss
  • Meer (België)
Meer info
Bezoek ons Experience Center
Waar inspiratie tot leven komt. Zien we je daar?
Kom langs

Afwerklat en kap

Voor de perfecte afwerking van jouw vlonder, kies je voor een afwerklat en afwerkkap.

Afwerklat en kap 

De afwerklat of kantplank zorgt ervoor dat de onderbalken (en terrasdragers) van je vlonder uit het zicht zijn. De afwerklat voorkomt dat er vuil of water onder je vlonder komt. Ook kan je kiezen voor een hoekprofiel of afwerklat. Met dit profiel verbind je je terras en de kantplank met elkaar, hiermee voorkom je inkijk tussen de kant- en terrasplank. 

Hoe monteer ik de afwerklat- of kap? 

Nadat je de vlonder gemonteerd hebt is het allereerst belangrijk om de kopse kanten recht (waterpas) te maken. Daarna kan je de afwerklat of kantplank er tegenaan monteren. Houd hierbij rekening met een voeg van 5 mm tussen de kopse kanten van de kantplank, zodat de vlonder voldoende geventileerd wordt. Houd er ook rekening mee dat de vlonderplanken nog kunnen uitzetten. Dus monteer de kantplanken en hoekprofielen met ongeveer 1 cm afstand op je vlonder. 

Veel leveranciers hebben ook schroeven voor de afwerklat in hun assortiment. Vaak hebben de schroeven dezelfde kleur als de afwerklat, zodat deze niet opvallen. De meeste afwerklatten- en kappen dienen nog wel te worden voorgeboord. Dit verschilt per merk en materiaalsoort.  

De vlonderplank gebruiken als afwerklat? 

Er zijn veel verschillende benamingen en opties voor de afwerklat. Zoals al eerder genoemd wordt de afwerklat ook wel kantplank genoemd. Naast het gebruik van de afwerklat of kantplank is het ook mogelijk een vlonderplank te gebruiken als kantplank. Voordeel hiervan is dat je hiermee exact dezelfde kleur hebt als je terras, dit zorgt voor een strakke afwerking. Nadeel is dat sommige vlonderplanken een inkeping hebben aan de zijkant van de plank (voor een blinde montage). Wanneer je de vlonderplank dan als kantplank gebruikt is de afwerking minder strak.   

Welke materiaalsoorten zijn er? 

De afwerklatten- en kappen zijn voornamelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren composiet. Wanneer je een volledig houten vlonder of terras wilt aanleggen kun je het beste een extra vlonderplank bestellen om de zijkant af te werken. Er zijn ook profielen met een houtnerf, zodat de composiet profielen mooi aansluiten bij een houten vlonder. 

Composiet kantplank vlonder newtechwood nubuiten newtechwood composiet vlonderplank kantplank multigrey light afwerk hoek lat vlonder woodvision nubuiten