Door Mediaspecialist Sigrit, laatst gewijzigd: 11 november 2022

Houtzagerij Ardennen

Op woensdag 12 oktober vertrokken we met 16 man en vrouw naar de houtzagerij. Hier kregen we een uitleg over het bedrijf en de geschiedenis van het bedrijf. Na de presentatie kregen we een uitgebreide rondleiding in de houtzagerij. We hebben gezien hoe de boomstammen binnen kwamen in de zagerij en vervolgens werden gesorteerd om gezaagd te worden tot een plank, regel of balk.

Het sorteren gebeurt doormiddel van de sorteerlijn. De boomstammen worden door de computer gescand en hierna wordtbepaald welke bestelling er met welke boomstammen worden geproduceerd, hierdoor kun je iedere maat balken, regels of planken bestellen. Op deze manier zorgen ze voor zo min mogelijk verspilling en zo’n hoog mogelijk rendement per boomstam. 

Als de keuze gemaakt is, gaan de balken door naar de zaag hal, waar de machinist klaar zit om de juiste boomstammen door te zetten naar het complete zaagproces. Hier worden extra controles uitgevoerd en worden storingen uitgesloten binnen het complete zaagproces.  

Het zaagproces gaat verder op een lopende band, of het nu planken, balken of regels worden. Wij hebben het proces bekeken van planken. 

De planken worden gesorteerd en verder afgewerkt door de gehele hal en per klant verzameld. Na het zaagproces start het droogproces van 3 (of 2) weken in speciale halen die verwarmd worden. Zo is het hout goed droog om verder verwerkt/bewerkt te worden.  

Zaagproces lopende band
Gesorteerd droogproces

Uiteindelijk blijven er altijd houtsnippers over van de delen die niet gebruikt kunnen worden. Deze houtsnippers vinden weer een nieuwe bestemming in bijvoorbeeld pellets voor een pelletkachel. Zo blijft het proces duurzaam door zo min mogelijk afval.  

Na de rondleiding in Duitsland zijn we doorgereden naar de Belgische Ardennen waar we de basis voor de houtzagerij mochten bekijken, namelijk de bossen waar de douglasspar gekapt wordt.  

De bomen worden hier gekapt en vervolgens worden er nieuwe bomen geplant, zodat er over 15 jaar weer een compleet bos is. Zo houden ze de bebossing in de Ardennen op peil en is de ecologische voetafdruk minimaal. Op deze manier kunnen we allemaal blijven genieten van de mooie houtproducten!

Hout houtzagerij
Belgische Ardennen houtzagerij Douglasspar gekapt