Door Productspecialist Peter, laatst gewijzigd: 1 maart 2022
Douglas hout stijgende prijzen

Ondanks recente, positieve berichten in de media over dalende houtprijzen in de Verenigde Staten is de verwachting dat de prijzen voor Douglas hout in Europa, en dus ook in Nederland, de komende tijd helaas nog steeds zullen stijgen. 

Door onze grote voorraad kunnen wij onze voorraad tegen scherpe prijzen aanbieden van begin 2021. 

In deze blogpost willen we aan u uitleggen wat hiervan de oorzaak is en bieden wij u de oplossing tegen de stijgende prijzen! De prijzen van vuren en grenen zijn ondertussen Iets gedaald en gestabiliseerd.

De verwachting is dat door de actuele energiecrisis de houtprijs prijs weer verder kan stijgen deze winter.

Oorzaken

De hoofdoorzaak van de stijgende prijzen is nog steeds de COVID-19 pandemie. Deze heeft er voor gezorgd dat de productiecapaciteit bij de zagerijen is teruggeschroefd, omdat er minder medewerkers tegelijkertijd konden werken. Daarnaast heeft de Verenigde Staten hoge importheffingen ingevoerd voor Canadees hout. Dit heeft er toe geleid dat zowel Chinese als Amerikaanse handelaren vanaf mei 2020 de Europese markt zijn opgegaan omdat de Europese prijzen aantrekkelijker zijn geworden. Deze handelaren zijn met name in Duitsland omvangrijk gaan inkopen. Deze enorme stijging in de vraag naar Europees hout, in combinatie met de daling in het aanbod, zorgt ervoor dat hout schaars is geworden, wat heeft geleid tot enorme prijsstijgingen van het Douglas-, vuren-, en grenenhout.

De prijzen hebben in de Verenigde Staten een daling laten maar is nu weer stijgende door de sternge winter in Canada. We zien nu weer aankopen in Europa door de VS. Er is op dit moment in vuren en grenen meer beschikbaarheid maar we hebben geen idee wat de maanden dec en jan, gaan doen.

Ook de prijs van hardhout is gestegen, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de stijgende tarieven van de containervrachten, waardoor het transport  van hardhout naar Europa ontzettend duur is geworden. De prijzen van de zeevrachten zijn de afgelopen twee jaar sterk gestegen en de blokkade in het Suez-kanaal afgelopen voorjaar heeft de situatie niet verbeterd. De verwachting is dan ook dat de tarieven in ieder geval tot begin 2022 ongekend hoog blijven. Als we een daling verwachten is dat pas eind 2022.

Bestel nu, geniet later

Ondanks de stijgende houtprijzen en het grote tekort op de markt hebben wij door lopende inkoopcontracten en tactisch handelen een aanzienlijke voorraad hout ingekocht tegen scherpe prijzen. Hierdoor hebben wij slechts beperkt prijsstijgingen hoeven doorvoeren op ons assortiment. Echter zal door de aanhoudende vraag ook een flinke hap van onze voorraad de komende tijd verkocht worden, waardoor wij verwachten dat we op sommige producten prijsstijgingen zullen moeten doorvoeren tot wel 15%.

Ons advies is dan ook om uw douglas-, vuren-, grenen-, hardhout of andere houtproducten zoals een buitenverblijf of blokhut tijdig te bestellen. Daarnaast bieden we momenteel de mogelijkheid om uw bestelling te plaatsen tegen de huidige prijzen en deze dan later dit jaar te geleverd te krijgen. Zo vermijdt u verdere prijsstijgingen én bent u verzekerd van uw houtlevering! Meer weten over vooruitbestellen? Neem contact op met onze verkoopspecialisten, zij staan klaar voor al uw vragen!

Berichten uit de media

Stijgende houtprijzen houden aan
https://www.houtwereld.nl/houtnieuws/stijgende-houtprijzen-houden-aan/

Houtprijs stijgt en stijgt maar, houthandel kan amper bijbenen: ‘Op zonnige dagen is het hier gekkenhuis’
https://www.bndestem.nl/breda/houtprijs-stijgt-en-stijgt-maar-houthandel-kan-amper-bijbenen-op-zonnige-dagen-is-het-hier-gekkenhuis

Aannemers hebben last van prijsstijging bouwmateriaal: ‘mijn winst gaat richting de nul’
https://www.oogtv.nl/2021/06/aannemers-hebben-last-van-prijsstijging-bouwmateriaal-mijn-winst-gaat-richting-de-nul/

De bijzondere houtmarktsituatie met stijgende prijzen houdt aan
https://www.onthoutons.nl/nieuws/stijgende-houtprijzen-houdt-aan/