Geplaatst op 24-11-2018

Thermisch gemodificeerd, je hoort deze naam steeds vaker. Maar wat is het nou precies en wat zijn de voor- en nadelen van deze houtsoort? Lees snel verder en ontdek het!

Thermisch gemodificeerd in het kort

Thermisch gemodificeerd is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van verduurzaming. Het hout is verduurzaamd met een specifieke warmtebehandeling, waarbij het hout wordt verhit tot minimaal 180 graden. Tijdens dit proces worden er geen chemische middelen toegepast, dit zorgt voor een enorme groei in de populariteit van dit product. Met name zachthout is geschikt voor thermische modifcatie, waardoor het kan zijn dat hout soms zelfs van duurzaamheidsklasse 5 naar 2 (in sommige gevallen zelfs 1) gaat. Voor andere houtsoorten kan het ook voordelen bieden, maar de vooruitgang in duurzaamheid zal minder opmerkelijk zijn.

Verschillende varianten

Momenteel vind je in ons assortiment twee varianten: Essen en Vuren. Door Essen thermisch gemodificeerd te behandelen, ontstaat er een warme bruine kleur met een natuurlijke houttekening. Daarnaast wordt het hout enorm stabiel, omdat er sprake is van een lagere vochtopname. Vuren is substantieel voordeliger in prijs. Door de karakteristieke kwasten wat rustieker en niet zo hard en duurzaam als Essen. Vuren is het ideale compromis tussen prijs en lange levensduur. Bij juiste montage en inachtneming van het juiste onderhoud, heb je vele jaren plezier van je terras of gevelbekleding.

Voordelen

Door het hout op deze manier te verduurzamen, zijn zachte houtsoorten geschikt voor buitentoepassingen, zoals gevels en vlonders. Daarnaast is het een uiterst milieuvriendelijk proces, want er worden geen chemische middelen gebruikt. Verder neemt het krimpen af met circa 50 tot 90%. Tot slot is het hout minder aantrekkelijk voor insecten, waardoor jij minder ongewenste bewoners zult aantreffen in jouw hout.

Nadelen

Het grootste nadeel van thermische modificatie, is dat de sterkte van het hout vermindert wordt als direct gevolg van de hoge temperaturen. Daarnaast is behandeld hout donkerder van kleur dan het origineel, dit kan als nadelig worden ervaren.

Benieuwd naar ons complete assortiment thermisch gemodificeerd hout? Klik dan snel hier en ontdek het zelf!